De kleinste molen van het eiland
De molen van Oostvoorne is de kleinste van het eiland Voorne-Putten, die bekend staat door de kleinschalige, nostalgische sfeer en knusheid. Echter
is het duidelijk geworden dat de huidige ruimte en faciliteiten ontoereikend zijn. Het aantal activiteiten en evenementen bij de molen is de afgelopen jaren aanzienlijk
toegenomen.
Sinds 2015 wordt er weer op ambachtelijke wijze diervoer geproduceerd op vrijwillige basis. De molen wordt inmiddels bezocht door circa 1.000 bezoekers per jaar. Naast de reguliere draaidagen worden er inmiddels ook circa 15 evenementen en activiteiten per jaar georganiseerd in en om de molen. De ruimte voor het ontvangen bezoekers is uiterst beperkt.
Ambities versus beperkingen
Momenteel is op de molen eenvoudige ontvangst mogelijk van maximaal 20 personen tegelijkertijd. De molen heeft geen water, riolering, toiletvoorziening of verwarming. De faciliteiten zijn derhalve te beperkt om nu en in de toekomst bezoekers adequaat te kunnen ontvangen. Dit remt de educatieve rol die we kunnen spelen voor met name regionale scholen.
Bezoekerscentrum "De Maalderij"
Voor het behoud van de Korenmolen Oostvoorne op langere termijn is het nodig om een volwaardig bezoekerscentrum te realiseren. De oude maalderij direct achter de molen is hiervoor de ideale locatie.
Bovendien schept de aanwezigheid van drie generaties maalinstrumenten (de molen zelf, de maalstoel anno 1902 en de hamermolen anno 1946-48) de mogelijkheid om een museale tentoonstellingsruimte te realiseren, die de geschiedenis van de maalbedrijvigheid op Voorne Putten en Zuid-Holland kan ontsluiten voor een breed publiek.
Ook wordt hiermee voor de gemeente Westvoorne een nieuwe toeristische bezienswaardigheid gerealiseerd. Met de restauratie van deze maalderij en de inrichting als bezoekerscentrum wordt een omgeving gecreƫerd waarin de Korenmolen Oostvoorne succesvol behouden kan blijven voor volgende generaties.
Het project
De realisatie van Bezoekerscentrum "De Maalderij" bestaat uit twee delen, namelijk (1) de restauratie van (het casco van) de maalderij en (2) de interne verbouwing en inrichting van een bezoekerscentrum met museale tentoonstelling, inclusief de restauratie van de hierin nog aanwezige maalwerktuigen.
Restauratie Maalderij
De maalderij is aan de achterzijde (slootzijde) verzakt. De fundering dient hersteld en versterkt te worden. Het casco dient wind- en waterdicht gemaakt te worden. Gevelrenovatie is nodig. De balkenlaag en vloeren dienen vernieuwd te worden. Water, riolering en verwarming zullen worden aangelegd. De Maalderij willen wij op een duurzame manier te voorzien van energie, bijvoorbeeld zonne-energie met panelen op het dak en warmtepomp.
Inrichting bezoekerscentrum
De basis van de museale tentoonstelling zijn de gerestaureerde maalwerktuigen, zoveel mogelijk in oorspronkelijke werkende staat worden gebracht. Deze werktuigen kunnen operationeel worden gemaakt voor demonstratiedoeleinden tijdens educatieve excursies. De overige ruimten dienen multifunctioneel te worden heringericht.
Hiervoor zijn interne verbouwingen nodig, zoals het plaatsen van een interne trap tussen begane grond en eerste verdieping, het maken van een publieksdoorgang in de scheidingswand tussen het oude en nieuwe deel van de maalderij.
Jubileum 200 jaar Molen Oostvoorne
In 2021 bestaat de korenmolen van Oostvoorne 200 jaar. De viering van deze mijlpaal is de perfecte gelegenheid om het nieuwe bezoekerscentrum
"De Maalderij" te openen.
Helpt u ook mee om onze ambitie te kunnen realiseren?
Download ook onze folder!
|